‘How to Blow Up a Pipeline’: eco-heistfilm die voelt als een pamflet

Recensie Film

Thriller Het is interessant de gevolgen van klimaatverandering persoonlijk te maken, maar door de overdaad wordt het in heistfilm ‘How to Blow Up a Pipeline’ enigszins lachwekkend.

‘How to Blow Up a Pipeline’: kunnen activisten te ver gaan in hun strijd tegen klimaatverandering?
‘How to Blow Up a Pipeline’: kunnen activisten te ver gaan in hun strijd tegen klimaatverandering?

Het is zelden goed voor een film als de boodschap belangrijker is dan de manier waarop die boodschap wordt gebracht. Heistfilm How to Blow Up a Pipeline valt in die valkuil. De film wil enerzijds een spannende thriller voor generatie Z zijn. Anderzijds is het een pleidooi voor eco-sabotage: bouw een bom, dwing bedrijven op hun knieën. Vredig protest heeft niet gewerkt. Al snel overheerst dat pleidooi veel te nadrukkelijk.

We volgen acht misfits op een missie naar Texas om een oliepijp op te blazen. Via flashbacks krijgen ze allemaal een motivatie: een inheemse Amerikaan ziet zijn land ingenomen worden door witte mannen op zoek naar olie, een meisje krijgt leukemie van chemicaliën, iemand verliest haar moeder aan een hittegolf.

https://www.youtube.com/watch?v=J-rwJzQJwhU Lees ook: Clint Eastwood was in de jaren tachtig al een ‘eco-terrorist’

Het is interessant de gevolgen van klimaatverandering persoonlijk te maken, maar door de overdaad wordt het in How to Blow Up a Pipeline enigszins lachwekkend. Je verwacht een flashback waarin iemands oma is gestorven door een ‘smeltende ijskap op haar hoofd’. Daarnaast is het manipulatief: over leukemie valt niet te twisten, dus zet ook geen vraagtekens bij het opblazen van infrastructuur. De hoofdpersonen krijgen verder meestal één andere karaktereigenschap als autisme of alcoholisme en hebben daardoor meer weg van pionnen dan van mensen. Ook de flashbacks voelen gekunsteld. Ze komen altijd op de spannendste momenten; goed voor ten minste vier cliffhangers. Ze introduceren plotwendingen die effectief, maar onrealistisch zijn.

Die manipulatie is niet per se negatief – het maakt de film vermakelijker. Maar het laat je ook met een leeg gevoel achter, het geeft even het idee dat er iets spannends en diepgaands gebeurt, terwijl je het grootste deel van de film aan het kijken bent naar mensen die het met elkaar eens zijn, met spannende muziek eronder.

Misschien is dit een belangrijke film om een discussie aan te zwengelen. Maar het lijkt verdacht veel op het verkeerde soort pamflet: alleen bedoeld voor gelijkgestemden.